Als beginnende zzp’er komt er veel op je af. Je moet zelf opdrachten binnenhalen en ondertussen veel bijzaken regelen. Dit levert soms stressvolle situaties op. Het is in het begin even zoeken en je hebt misschien hulp nodig van andere mensen. In dit artikel leg ik uit waar je rekening mee moet houden als zzp’er.

Verzekeringen afsluiten

In tegenstelling tot iemand die in loondienst werkt, ben je als zzp’er genoodzaakt om zelf je verzekeringen af te sluiten. Een ziektekostenverzekering is de enige verzekering die je verplicht moet afsluiten. Daarnaast zijn ze vanuit de overheid ook bezig om de AOV verplicht te stellen. Hier is echter nog niet veel duidelijkheid over, maar een AOV is altijd handig om af te sluiten. Ook als deze verzekering niet verplicht is. Er zijn nog ontzettend veel andere verzekeringen om af te sluiten. Alleen is dit in de meeste gevallen afhankelijk van het soort werk dat je doet en in welke sector je actief bent.

Houd zelf je geldzaken bij

Als zzp’er dien je ook zelf je geldzaken bij te houden. Van de btw aangifte tot aan het bijhouden van de status van openstaande facturen. Een zzp’er moet overal rekening mee houden. Het is daarom aan te raden om een aparte zakelijke bankrekening af te sluiten. Zodat je zakelijk en privé zaken gescheiden houdt en zo maak je aanspraak op een zakelijk krediet of rekening courant. Ben je niet goed in geldzaken of wil je dit simpelweg niet zelf doen? Dan is het ook mogelijk om een boekhouder in te schakelen.

Bepaal een geschikt uurtarief

Een zzp’er bepaalt zelf welk uurtarief hij of zij vraagt voor de werkzaamheden. Het is echter belangrijk om hier goed over na te denken. Een te hoog uurtarief zal ervoor zorgen dat je geen opdrachten binnenhaalt, maar je wil ook niet te laag betaalt worden voor jouw kwaliteiten. Er zijn drie aspecten die van belang zijn om het uurtarief te bepalen: het inkomen dat je minimaal nodig hebt, de tarieven van de concurrenten en jouw onderscheidende kwaliteiten.

Vind je het lastig om te bepalen welke verzekeringen je moet afsluiten? Neem dan zeker contact op met Tulpenfonds. Dit is een betrouwbare verzekeringsmaatschappij dat tevens al jarenlang ervaring heeft.